Adres

Heultjesweg 31
8267 AH Kampereiland
tel. 038 - 33 88 122
info@erf29.nl

Links

Museum

foto interieur Museumboerderij (klik voor een vergroting) Het museum is gevestigd in een terpboerderij uit de 19e eeuw, van het Saksische Halletype. Het bestaat uit het voorhuis, achterhuis, deel en erf. Dit erf (gebouwen en landerijen) werd in 1444 voor het eerst verpacht. In het voorhuis vindt u een klederdrachtkamer waar een unieke collectie klederdrachtmutsen te zien is. Het is een steeds wisselende expositie van mutsen (geschonken door wijlen de heer Dick Woertman uit Zutphen) van het cornettype en klederdrachten. Op panelen ziet u de historische ontwikkeling van deze mutsen. In het voorhuis komen we op de heerd, een kamer die alleen bij bijzondere gelegenheden werd gebruikt. Hier bevinden zich twee bedsteden. De kleding werd opgeborgen in het kabinet en de kuifkast. In het zogenaamde kamertje over de heerd ziet u een complete slaapkamerinrichting in Art Deco stijl uit 1930.

In het achterhuis is een receptiebalie met keuken ingericht. Vroeger was dit het “hukien”, het woongedeelte. Hiernaast is de schouw met het oude fornuis en de “geute” waar vroeger gepoetst, gewassen en gekarnd werd. In de oude kelder ziet u de weckspullen en de afroomvaten voor de melk. De room werd gekarnd tot boter.

foto interieur Museumboerderij (klik voor een vergroting) Op de deel (halle) staat de oude karnmolen en de koestallen. Hier zijn allerlei gebruiksvoorwerpen te zien. Langs de zijkanten zijn voorwerpen geplaatst die gebruikt werden bij het melken en in het laboratorium van de Delta melkfabriek op het Kampereiland en bij het oogsten en het wassen. Achterin zijn er twee koestallen; de hoge stand in verband met de overstromingen die tot 1928 zeer regelmatig het Kampereiland troffen. Doordat in 1932 de Afsluitdijk werd gerealiseerd was men ervan verzekerd dat het "eiland" niet meer overstroomde. Hierdoor hielden de koeien de poten en de boer zijn voeten droog. Ernaast is de verlaagde koestand.
Op de deel is een aantal zitjes ingericht waar u kunt genieten van een heerlijk kopje koffie of thee en ondertussen naar een film over de boerderij en het Kampereiland kunt kijken.