top of page
boerderij in wintersfeer.jpg

GESCHIEDENIS

Hoe het allemaal begonnen is

Het museum is gevestigd in een terpboerderij uit de 19e eeuw. Deze boerderij, die behoort tot het Saksische Halletype, bestaat uit een voorhuis, achterhuis, een deel en een erf. Het erf, dat bestaat uit gebouwen en landerijen, werd in 1444 voor het eerst verpacht.

​

In het voorhuis vindt u een klederdrachtkamer waar een unieke collectie klederdrachtmutsen te zien is. De mutsen uit deze steeds wisselende expositie zijn van het cornettype. Wijlen de heer Dick Woertman heeft deze collectie aan het museum geschonken. Op panelen ziet u de historische ontwikkeling van deze mutsen.

​

In het voorhuis komen we op de heerd. Dit is een kamer die alleen bij bijzondere gelegenheden werd gebruikt. Hier bevinden zich twee bedsteden. De kleding werd opgeborgen in het kabinet en de kuifkast. In het zogenaamde kamertje over de heerd ziet u een complete slaapkamerinrichting in Art Deco stijl uit 1930.

​

In het achterhuis is een receptiebalie met keuken ingericht. Vroeger was dit het "hukien", het woongedeelte. Hiernaast is de schouw met het oude fornuis en de "geute" waar vroeger gepoetst, gewassen en gekarnd werd. In de oude kelder ziet u de weckspullen en de afroomvaten voor de melk. De room werd gekarnd tot boter.

binnen karnmolen.JPG

Op de deel (halle) staan de oude karnmolen en de koestallen. Hier zijn allerlei gebruiksvoorwerpen te zien. Langs de zijkanten zijn voorwerpen geplaatst die gebruikt werden bij het melken en in het laboratorium van de Delta melkfabriek op het Kampereiland en bij het oogsten en het wassen.

Achterin zijn er twee koestallen; de hoge stand in verband met de overstromingen die tot 1928 zeer regelmatig het Kampereiland troffen. Doordat in 1932 de Afsluitdijk werd gerealiseerd was men ervan verzekerd dat het "eiland" niet meer overstroomde. Hierdoor hielden de koeien de poten en de boer zijn voeten droog. Ernaast is de verlaagde koestand.
In de deel zijn zitplaatsen, waar u kunt genieten van een heerlijk bakje koffie of thee. Hier worden ook feesten en partijen gegeven. Ook is er een film over het ontstaan van Kampereiland te bekijken.

koe.JPG

Ons erfgoed

De Stichting Ons Erfgoed werd in 1996 opgericht met als voornaamste doel de agrarische historie binnen de gemeente Kampen en IJsselmuiden levend te houden. Inmiddels hebben de inspanningen tot succes mogen leiden.

​

Op 7 juli 2001 werd het eerste Museum Stadsboerderij in Kampen geopend. www.museumstadsboerderijkampen.nl

Deze boerderij is gevestigd aan de Groenestraat 94 te Kampen. De openingstijden zijn in mei, juni en september op zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. In juli en augustus op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Overige maanden en tijden op afspraak.

Hiervoor kunt u ook mailen naar: info@museumstadsboerderijkampen.nl

​

Precies 5 jaar later, op 7 juli 2006 vond de officiële opening plaats van de Museumboerderij Erf 29. De opening voor het publiek was op 19 augustus 2006.

​

ANBI-status

De Stichting Ons Erfgoed is in het bezit van de ANBI-status. Deze status houdt in dat de stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling en dat giften aan onze stichting aftrekbaar zijn voor het belastbaar inkomen.


Informatie over de stichting (o.a. jaarrekeningen 2023 van Stichting Streekmuseum Ons Erfgoed, Museumboerderij Erf 29 en Museum Stadsboerderij) kunt u hier downloaden: PDF

​

​

bottom of page